Sepatah Dua Kata

Isnin, Jun 18, 2012

Previu: Magis FrimorieDI Istana Salfador, Maharani Fioria seperti cacing kepanasan. Hatinya tidak tenteram selagi tiada khabar tentang Puteri Frimorie. Anak Irixa itu tidak boleh dibiarkan hidup!
“Tuanku, Jeneral Agustria sudah tiba di pintu masuk istana,” beritahu Bendahara.
“Panggil dia segera!” arah Maharani Fioria.
Beberapa ketika menunggu, Jeneral Agustria masuk menghadap. Dia menunduk tanap sedikit pun memandang wajah Maharani Fioria. Bimbang jika pemerintah Negara Futurina itu berang dengan perkhabaran yang akan disampaikannya nanti. Seluruh istana tahu, jika Maharani Fioria naik angin, baginda akan menukar apa saja yang dilihat matanya kepada batu.
“Bagaimana Jeneral?”
“Ampun tuanku. Puteri Frimori masih belum dapat ditemui,”
“Tak guna! Apa yang kamu buat sepanjang hari hah? Beta mahu kamu kerahkan seluruh bala tentera untuk mencari Puteri Frimorie. Jika tidak, beta akan hapuskan semua sekali!” ugut Maharani Fioria.
“Menjujung titah tuanku!” ucap Jeneral Agustria.
“Sudah! Pergi!”
Jeneral Agustria bingkas bangun lalu melangkah pergi. Wajah Maharani Fioria berubah merah bagai udang dibakar. Dia segera turun dari singgah sana lalu berjalan laju menuju ke bilik tabib diraja.
“Hidolulu! Hidolulu!” jerit Maharani Fioria.
“Patik di sini tuanku,” ujar Hidolulu, tabib diraja yang sedang menjalankan satu eskperimen menggunakan kucing hitam.
“Beta mahu kamu cari Puteri Frimorie!”
“Sudah patik cuba tuanku namun kuasa patik tidak mampu mencari jejaknya. Ada medan kuasa lain yang melindungi dirinya. Dan...” Hidolulu keberatan mahu menyambung kata.
“Dan?”
“Ketika patik melihat dalam bebola kristal tadi, patik nampak kelibat cahaya putih yang akan datang menyerang istana ini. Patik yakin itu Puteri Frimorie,”
Maharani Fioria yang mendengar ketawa besar. Kata-kata Hidolulu kedengaran lucu pada pendengarannya.
“Budak hingusan itu mahu menentang beta? Barangkali dia sudah gila! Biarkan, biarkan dia datang ke mari. Beta akan sambut dengan tangan terbuka! Hahahaha....”
Maharani Fioria terus ketawa dan ketawa.

Tiada ulasan :